[Corp Uman]Cum poate fi pacalit creierul

Locked
User avatar
BlueSkiLz
Membru
Membru
Posts: 188
Joined: 6 years ago
Location: Slobozia
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Zodiac:
Age: 21
Contact:
Status: Offline

6 years ago

Misterele creierului au fascinat omenirea inca din primii ani ai civilizatiei. Cu toate ca stiinta continua sa descopere noi si noi informatii despre acest organ, el continua sa fascineze prin complexitatea sa.

Iata cateva dintre lucrurile uimitoare legate de felul in care "lucreaza" creierul uman.

Stresul modifica dimensiunea creierului. Pentru a testa acest lucru, s-a realizat un studiu pe sobolani care au fost expusi unui stres cronic. S-a constatat ca hippocampusul din creierul lor s-a micsorat in situatii stresante.

Dupa acest experiment, oamenii de stiinta s-au intrebat daca stresul conduce la reducerea dimensiunilor creierului si in cazul oamenilor sau daca persoanele cu un creier de dimensiuni mai reduse sunt mai predispuse la stres.

Ei au concluzionat ca stresul poate fi un factor care contribuie la modificarea creierului, noteaza blog.bufferapp.com.

Creierul nu poate sa faca mai multe lucruri in acelasi timp. Multitasking-ul a fost mereu incurajat si apreciat, dar daca ne gandim mai bine, este practic imposibil sa facem mai multe lucruri odata; ceea ce facem noi si numim multitasking este o alternare a mai multor activitati intr-un anumit interval de timp, insa in mod literal, nu putem face mai multe lucruri in acelasi timp.

"Puiul de somn" este foarte benefic pentru creier. Se stie ca somnul este foarte important pentru creier, dar se pare ca si "puiul de somn" are un rol semnificativ. Potrivit unui studiu, "puiul de somn" zi de zi imbunatateste memoria.

Oamenii care fac greseli sunt mai acceptati si mai placuti de catre cei din jur. Acest lucru se datoreaza Efectului Pratfall. O persoana care nu greseste niciodata sau de foarte putine ori nu este prea placuta si admirata de cei din jur. Asa-zisa perfectiune duce la distantarea de cei din jur si da un aer de invincibilitate care nu este prea atragator. Acesta este motivul pentru care nu ne plac oamenii care par perfecti.

Meditatia are efecte pozitive asupra creierului. Cu cat meditam mai mult, cu atat suntem mai putin supusi anxietatii.

De asemenea, meditatia creste nivelul de creativitate, imbunatateste memoria, reduce nivelul de stres si chiar mareste cantitatea de materie cenusie din creier, fapt demonstrat tot stiintific.

Exercitiul fizic are un efect pozitiv asupra creierului. Miscarea nu numai ca este benefica pentru corp, dar are un impact pozitiv si asupra creierului. In timpul exercitiului fizic, corpul elibereaza o proteina numita BDNF, care protejeaza si repara neuronii.

In acelasi timp, elibereaza si endorfina, care lupta cu stresul, blocheaza durerea si este asociata cu euforia.

Vederea intrece celelalte simturi. Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte, lucru care este adevarat, deoarece creierului ii este mai usor sa retina o imagine decat ceva scris.

Creierul vede scrisul ca pe o serie de mici desene, pe care, pe baza unor anumite caracteristici, trebuie sa le identifice si apoi sa le citeasca, lucru care ia mai mult timp decat inregistrarea unei imagini.

Creierul este mai creativ atunci cand este obosit. Multe persoane lucreaza mai mult si mai bine dimineata, in timp ce altele au mai mult spor dupa miezul zilei.

Indiferent din ce categorie face parte o persoana, aceasta prefera sa rezolve probleme sau sa ia decizii in cel mai bun moment al ei, fie dimineata, fie dupa-amiaza. Insa cand este vorba despre ceva creativ, cel mai bun moment este acela in care creierul este obosit si nu mai functioneaza in modul sau cel mai eficient.

Introversiunea si extroversiunea provin din parti diferite ale creierului. Daca pana acum se credea ca persoanele introvertite sau extrovertite sunt asa fara nicio explicatie, cercetatorii au descoperit ca exista diferente la nivelul creierului lor.

Este vorba despre diferente la nivelul dopaminei, care in cazul extrovertitilor ii impinge spre lucruri noi, ii face sa se supuna riscurilor sau sa se bucure de lucruri neobisnuite sau surpinzatoare.

Creierul poate fi pacalit. De multe ori suntem surprinsi de cat de repede trece timpul, dar daca "pacalim" creierul, putem avea senzatia ca lucrurile nu stau intocmai.

Creierul aduna informatiile pe care le primeste si le organizeaza in asa fel incat sa aiba sens pentru noi, lucru pe care nu trebuie sa-l mai faca in cazul informatiilor care se repeta. Dar daca primeste informatii noi, trebuie sa-si ia timp sa le organizeze si pe acestea, lucru care ia timp, motiv pentru care ne transmite senzatia ca timpul trece mai incet.
Date de contact:

[spoiler]Image[/spoiler]


Voteaza serverul GO:



Semnatura:

[spoiler]Image
Image[/spoiler]
Locked

Return to “Corpul Uman”